Próféta Galéria

Hullán Bea

Hullán Bea Portrék című kiállítása...
https://www.suriart.com/hullan-bea

Naomi Devil

https://hu.wikipedia.org/wiki/Naomi_Devil

Ének a határtalanról Zenés irodalmi műsor Weöres Sándor verseiből

Az összeállításnak nem célja a hatalmas Weöres életmű bemutatása.
Csupán arra vállalkozik, hogy a teljesség igénye nélkül felvillantson néhány képet a költő gazdag képzelet- és gondolatvilágát megelevenítő írásaiból. A filozofikus mélységű versektől kezdve, a játékos és humoros írásokon keresztül az erotika vibráló légkörén át haladva igyekszik megsejtetni a hallgatóval létünk magasabb, vagy ha úgy tetszik, mélyebb értelmét.
A műsor gerincét az 1980-ban megjelent „Ének a határtalanról” című kötet megzenésített versei adják, egyfajta hangulati ívet alkotva a prózában elhangzó versek között. Közben, a költővel együtt tipródhatunk létünk végső kérdésein, vagy nevethetünk a percenként ránk ömlesztett információs káosz értelmetlenségén, megrendülhetünk az elmúlás fájdalmán, szembesülhetünk a politikai frázisok hiábavalóságával, vagy éppen rácsodálkozhatunk az élet erotikus vágyódással teli, örökös élni akarására.
A Weöres Sándorral eltöltött egy óra hozzásegíthet ahhoz, hogy kiszakadva a mindennapok karrier-, siker-, és pénzorientált világából, percnyi életünket igyekezzünk egy kicsit jobban az öröklét léptékéhez igazítani.ÉNEK A HATÁRTALANRÓL

Amikor még senkise voltam,
fény, tiszta fény,
a kígyózó patakokban
gyakran aludtam én.

Hogy majdnem valaki lettem,
kő, durva kő,
hegylejtőn jég-erezetten
hömpölygetett nagy erő.

És végül élni derültem,
láng, pőre láng,
a szerte határtalan űrben
mutatom valódi hazánk.

ZENESZERZŐK: Andrejszki Tibor, Borka Zsolt

KÖZREMŰKÖDNEK:
Andrejszki Tibor – gitár, ének
Borka Zsolt – gitár, ének
Kőszeghy Miklós – basszusgitár, ének
Virághalmy Gergő – hegedű

A VERSEKET ELMONDJA: Borka Zsombor

A Nemzetközi Bicsérdi Művésztelep

A művésztelep 1994-ben alakult pécsi, baranyai művészek és a Bicsérdi Önkormányzat, mint gesztor közös szövetségével. Országos és külföldi kiállításokon vesznek részt munkáikkal. Kezdetektől az a koncepció vezérelte a művésztelep tevékenységét, hogy egy olyan szellemi alkotóműhely jöjjön létre, amiben a képző- (festészet, grafika, szobrászat, fotó) és iparművészeti (kerámia, zománc, üveg) szekciók egy időben képviseltetik magukat. Sőt, ezen túlmenően időnként a társművészeket is felkértek, hogy gondolataikkal, alkotásaikkal jelenjenek meg, és hassanak a Művésztelep munkájára. Amikor Bicsérd polgármestere befogadta a művésztelepet, arra is gondot fordított, hogy a község és a kistérség lakossága is bekapcsolódjon a Művésztelep munkájába, és profitáljon abból. Így tevékenyen részt vesznek a Művésztelep tagjai a falu rendezésében (temető rendezésében, virágosításban, köztéri alkotások felállításában, szobrok, domborművek, zománcozott alkotások elkészítésében), az iskola művészeti-esztétikai oktatásában, valamint egyéni érdeklődők patronálásában. A művésztelep egy hetes kurzusa alatt komoly és nehéz művészi, alkotói vitákban felmerülő kérdésekre keresi a választ, majd két hónap múlva a decemberi kiállításon mutatja be az összegzést. Tavasszal pedig a térség kiállítótermei fogadják az alkotásokat. A művésztelep résztvevői minden évben egy-egy alkotásukat ajándékozzák az önkormányzatnak, így ez a gyűjtemény az utókorra száll.

Kecső Endre HŐSÖK című kiállításához

,,Talán, tulajdonképpen álomképeket festek, mert- mint Mezei Árpád írja: „Az álom szimbolikája minden népnél minden időben azonos” továbbá tud-juk, hogy az álom szimbólumai többértelműek. ..tovább

1 | 2 | 3 | .. 6