Próféta Galéria

"A világ legdrágább kislánya" - Miina Savolainen finn fotós kiállítása

2013.03.23.—2013.04.25.

A világ legdrágább kislánya kiállítás anyaga egy sokáig és sokak által dédelgetett fotó projekt eredménye. A kiállítás képeit Miina Savolainen fotóművész és szociális nevelő tíz a Helsinki Hyvönen Gyermekotthonban nevelkedő kislánnyal együtt mintegy tíz év alatt készítette.

1998-ban Savolainen azzal a céllal kezdte fotózni a lányokat, hogy segítsen nekik és a körülöttük élőknek, meglátni és értékelni bennük valódi csodálatos énjüket. A projekt ötletét az a felismerés adta, hogy verbális kommunikációval nem lehetséges olyan sérelmeket gyógyítani, melyeket korábban éppen szavakkal ejtettek ezeken a lányokon.

A fotó erejének titka, hogy benne a valóság keveredik a fikcióval. A fotó képes megmutatni olyan „egész-séget”, mely a valóságban annyira rejtett, oly törékeny, hogy alig is létezik még. Függetlenül attól, hogy más emberek észlelik-e ezt az „egész-séget”, minden embernek joga, hogy önmagát értékesnek és egésznek érezze. A fotó kivételes eszköz, képes segíteni bárkit abban a törekvésében, hogy újra egésznek és értékesnek érezhesse magát. Olyanoknak is segít, akik korábban saját környezetük számára láthatatlanokká váltak. Egy kedves fotó olyan érzelmi hitelességgel telhet meg, mely által értékességünk felismerése újra lehetővé válik.vissza