Próféta Galéria

"Idegsejtek titkai" - válogatás az "Agykutatás hete" rendezvénysorozat országos rajzpályázatának anyagából

2013.03.11.—2013.03.17.

Az „Agykutatás Hete” (Brain Awareness Week/BAW) egy nemzetközi rendezvénysorozat, melynek célja, hogy világszerte felkeltse az emberek érdeklődését az agykutatás iránt, és felhívja figyelmüket a tudományterület fontosságára.A rendezvénysorozat alapítója a „The Dana Foundation” – egy az agykutatást pályázatokkal, publikációkkal és oktatási programokkal támogató szervezet – megfogalmazása szerint: „Minden márciusban az Agykutatás Hete során társszervezetek és önkéntesek hada fog össze, hogy világszerte együtt ünnepelhesse minden korosztály az agykutatást. A rendezvények sokféleségének csak a szervezők fantáziája szabhat határt, kutató-laboratóriumokban szervezett nyílt-napoktól kezdve, az agyról szóló kiállításokon, előadásokon keresztül a témakörhöz kapcsolódó rengeteg esemény kerülhet lebonyolításra.”
Magyarország generációk óta az agykutatás élvonalába tartozik, több iskolateremtő idegtudósunk, mint Szentágothai János, Grastyán Endre vagy Schaffer Károly alapvető felfedezéseket tettek agyunk szerkezetét, működését tekintve. „Tudományos unokáik, dédunokáik” révén hazánk jelenleg is idegtudományi nagyhatalomnak számít, ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy magas színvonalú rendezvényekkel járuljunk hozzá a rendezvénysorozathoz.

 

A 2013-as magyarországi rendezvénysorozat keretében országos rajzpályázatot írunk ki az általános iskolás korosztálynak. Nagyságrendileg 300 A3-as méretű alkotás közül 50-60 művet válogat ki Vincze Angéla festőművész és Dr. Szabadits Eszter. Az ünnepélyes kiállításmegnyitó és díjkiosztó március 13-án, 16 órakor kerül megrendezésre.

vissza