Próféta Galéria

"Ego sum via" - Megnyitó

Múlt csütörtökön este 7-kor nyitottuk meg legújabb kiállításunkat, melyen László Dániel zarándokútjainak képeit mutatjuk be.
Az "Ego sum via" címre hallgató kiállítást Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke méltatta, beszédében kiemelve az "úton levés" és a zarándoklat mai jelentőségét. A püspök úr nem csak a zarándoklat szimbolikus jelentőségre hívta fel a figyelt, hanem az ember életében ténylegesen megjelenő útrakelés igényre.

 



 A ma oly fontossá váló önimseretre és a mások megismerésére és elfogadásásra is folyamatként tekinthetünk, hangzott el a beszédben. Jézus életének nagy részét szinttén úton töltötte, és nem véletlen, hogy egyik legfontosabb beszédében is épp ezt a hasonlatot alkalmazta saját küldetése és "ars poeticájaként", mondta a püspök úr. Schneller János a festmények kettősségére, korszerűségükre és ellentmondásosságukra hívta fel a figyelmet.
"László Dániel zarándokképei ebből a szempontból igen korszerű képek. Korszerűek, mert mennyiségükkel, festésmódjukkal reflektálják korunk látásmódját, képfogyasztási szokásait. Ugyanakkor témájukat tekintve mégsem korszerű képek, hiszen korunk embere számára egyáltalán nem közérthető, kissé idegen, letűnt, talán azt is mondhatnánk, múltbéli világot jelenítenek meg. Éppen ebben a kettősségben rejlik a képek ellentmondásossága."

vissza