Próféta Galéria

László Dániel képei elé

László Dániel 2009-ben gyalogosan tette meg a 960 km hosszú spanyolországi El Camino zarándokutat a francia határtól egészen Santiago de Compostela-ig. A megtett út hatására és a 40 nap emlékére 40 festmény született. Nem sokkal később a festő újabb zarándokútra vállalkozott immár idehaza, a szintén 40 nap alatt bejárható Mária út Budapest Csíksomlyó közötti szakaszára, melynek Budapest és Mariazell közötti szakaszát egy évvel később, 2011-ben járta be.

..tovább

"Ego sum via" - Megnyitó

Múlt csütörtökön este 7-kor nyitottuk meg legújabb kiállításunkat, melyen László Dániel zarándokútjainak képeit mutatjuk be.
Az "Ego sum via" címre hallgató kiállítást Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke méltatta, beszédében kiemelve az "úton levés" és a zarándoklat mai jelentőségét. A püspök úr nem csak a zarándoklat szimbolikus jelentőségre hívta fel a figyelt, hanem az ember életében ténylegesen megjelenő útrakelés igényre.

 

..tovább

Ego Sum Via - megnyitó

Megnyitó: 2012. július 12-én 19 órakor 
megnyitó beszédet mond: Gáncs Péter Elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház
és Schneller János művészettörténész

A kiállítás megtekinthető 2012. augusztus 15-ig
keddtől péntekig 12-19 óra között

Szüts Miklós képei elé

Talán nem véletlen, hogy Szüts Miklós műtermének konyhájában a falon Caspar David Friedrich leginkább formabontó, és egyben legzseniálisabb festményének reprodukciója látható: a Szerzetes a tengerparton. A kép négyötödét a felhős ég árnyalatai foglalják el, egyötödén a tenger kékesfeketéje és a homokszín föveny osztozik. Az egyetlen – alig észrevehető – alak a képen egy magányosan álldogáló szerzetes. Ezzel a képpel jutott el Friedrich festészetének addig a minimumáig, ahonnan számára már nem volt mit elhagyni, ahonnan már nem lehetett tovább fokozni a hiányt.

..tovább

Szüts 2011 kiállítás megnyitója

Több száz ember jött el a szerda esti kiállítás megnyitójára, ahol Kürti Emese művészettörténész megnyitó beszéde után Pálfi Blanka és Tillmann Ármin zenéltek. Íme a megnyitó szövege és néhány kép az eseményről. A fotókat Tardos János készítette. Szüts Miklós képeinek legújabb sorozata valamennyi közül a legradikálisabb.

..tovább

Mennyország képek

2012. május 17-én csütörtökön, 18 órakor vendégünk volt Jim Knies a Fővárosi Baptista Gyülekezet prédikátora és Mátrai Erik kortárs képzőművész.
A kettős előadás alkalmával intenzív élményt kapott a hallgatóság a baptista felekezetek megingathatatlan mennyországképéről, és Mátrai Erik képzőművészeti alkotásainak képi világát is megismerhette. 
..tovább

Szüts Miklós 2011 - megnyitó

2012. május 30-án, szerdán 19 órakor nyílik meg Szüts Miklós 2011 című kiállításunk. A kiállítást Kürti Emese művészettörténész nyitja meg. Szüts Miklós legújabb akvarelljei, városi látképeinek ismerős magányából, utazásainak monokróm romantikájából ezúttal minden fogódzót megvonva absztrahált tájakra vezetik a szemlélőt. Művész és néző együtt bolyong a külső és belső képek közötti hajszálvékony határmezsgyén, ahol már sem a tárgyi világ, sem a horizont, de még a képek címei sem adnak támpontot az értelmezéshez.

..tovább

Tolerancia estek a Prófétában - Szakralitás és művészet

Galériánkat nemcsak képzőművészeti kiállítóhelyként szeretnénk működtetni, hanem kultúrmissziós tevékenységet is el szeretnénk látni. Április 19-től Szakralitás és művészet címmel öt csütörtökön keresztül azoknak kínálunk programot, akik egyrészt érdeklődnek különböző vallások, a szakrális terek és a művészettörténet különböző korszakai iránt, másrészt nyitottak arra, hogy észrevegyék az evangélikus, a katolikus, a zsidó és a baptista vallás egy-egy jeles vezetőjének az Ó- és Újszövetségi fejezetek értelmezésében tetten érhető hangsúlyeltolódásait.

..tovább

Németh Miklós (1934-2012) - Egy szenvedélyes festő

Szabó Noémi, a kiállítás kurátorának írása

Németh Miklóst sokféleképpen lehetne aposztrofálni: öntörvényű és szenvedélyes festő volt, akinek keze alól ösztönös módon, a spontanetitás frissességével „áradtak” a művek.  Jóindulatú bohócfigura volt, aki saját sorsán és az élet nehézségein is nagy bölcsességgel tudott nevetni, és mindent alárendelt megszállott festőszenvedélyének.

Katalógus megtekintéséhez kattintson ide!
..tovább

1 | .. 4 | 5 | 6 | 7