Próféta Galéria

„Matricák 2012” – megnyitó

„Matricák 2012” – Kisméretű Elektrográfiai Alkotások Nemzetközi Kiállítása a Próféta Galériában 1.

A kiállítást L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.
Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere és Dr. Kupper András a kerület kultúráért felelős alpolgármestere is méltatta a tárlatot.

A kiállításról bővebben a tovább gomb megnyomásával olvashatnak.
 


 
..tovább

"Vannak itt érdekes dolgok, de óriási problémák is, amelyekkel foglalkozni kell" - rövid interjú Wehner Tiborral

A "Vizuális kultúránk a közelmúltban" előadássorozat második alkalmán Wehner Tibor a köztéri szobrászatról és a szocializmus éveinek művészetirányításáról, intézményrendszeréről tartott előadást. Ennek kapcsán beszélgettünk a művészettörténésszel.

Schneller János: Mióta foglalkozik a köztéri szobrászattal?
Wehner Tibor: Pontosan meg tudom jelölni az 1976-os és 1977-es évszámmal,ugyanis ekkor két szobrot állítottak föl egymáshoz elég közel és mindkettő számomra megdöbbentő volt.
..tovább

Tíz kérdés Pataki Gáborhoz

A csütörtöki előadás kapcsán rövid interjút készítettünk Pataki Gáborral


Schneller János: Mióta foglalkozol az Európai Iskolával, és egyáltalán miért kezdtél el ezzel foglalkozni?
Pataki Gábor: Ennek meglehetősen személyes okai vannak. Székesfehérváron voltam középiskolás, ott és akkor láttam a Kovalovszky Márta és Kovács Péter által rendezett Európai Iskola kiállítást[1], ami a híres, a XX. századi magyar művészet főbb csomópontjait bemutató kiállítássorozatnak[2] volt a része. 
Ez nagyon megfogott. Ennek az élménynek hatására választottam szakdolgozatom témájának az Európai Iskolát, s annak kritikatörténetét, befogadástörténetét dolgoztam fel benne. Közben megismerkedtem György Péterrel, aki szintén máshonnan - esztétaként - érkezett a területre. Együtt kaptunk felkérést a Corvinától a könyv[3] megírására.


..tovább

"Vizuális kultúránk a közelmúltban" - előadások a Prófétában

„Vizuális kultúránk a közelmúltban – az elmúlt hatvan év”


A Próféta Galéria és a Konok-Hetey Alapítvány 2012 októberétől 2013 februárjáig kéthetente, csütörtökönként, 18 órai kezdettel 90 perces vetített képes előadásokat szervez, célul tűzve ki a második világháború utáni magyarországi művészet fontosabb irányzatainak bemutatását, felölelve az elmúlt hatvan évet.

..tovább

"Előbb hal meg a lélek..."

Jövő csütörtökig látható még Csáky Lajos "Minden nap" című kiállítása, melyhez kapcsolódva szeptember 24-én 19 órai kezdettel pódiumbeszélgetsét rendezünk. Meghívott vendégeink a test és a lélek kapcsolatáról és ennek bibliai vonatkozásairól, Csáky Lajos festőművész vitaindító irása alapján fognak beszélgetni. Donáth László Csillaghegy-békásmegyeri evangélikus lelkész, Dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének főmunkatársa, valamint Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színész. Az alkalom ingyenesen látogatható.

Gondolatok László Dániel képei kapcsán

Amikor először pillantottam meg László Dániel zarándokképeit kissé zavarban voltam. Zavarban voltam, mert hirtelen nem tudtam őket a fejemben lévő kategóriák közt elhelyezni. Első látásra egy utazás képeinek tűntek, fotó helyett olaj-vászon munkák. Zavaromat erősítette a képek nagy száma illetve, az az érzés, amit egy hobbifotós lelkesen végigknipszelt (kattintgatott) utazásának képei láttán érzünk, de mindez mégsem egy fotóalbumban, vagy egy komputer képernyőjén, hanem nagyméretű olajfestményeken, melyek fényképszerűsége, fotóval való rokonsága pillanatkép-szerűsége első látásra szembeszökő.

..tovább

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7