Próféta Galéria

Próféta Galéria

Gondolatok László Dániel képei kapcsán

Amikor először pillantottam meg László Dániel zarándokképeit kissé zavarban voltam. Zavarban voltam, mert hirtelen nem tudtam őket a fejemben lévő kategóriák közt elhelyezni. Első látásra egy utazás képeinek tűntek, fotó helyett olaj-vászon munkák. Zavaromat erősítette a képek nagy száma illetve, az az érzés, amit egy hobbifotós lelkesen végigknipszelt (kattintgatott) utazásának képei láttán érzünk, de mindez mégsem egy fotóalbumban, vagy egy komputer képernyőjén, hanem nagyméretű olajfestményeken, melyek fényképszerűsége, fotóval való rokonsága pillanatkép-szerűsége első látásra szembeszökő.

..tovább

László Dániel képei elé

László Dániel 2009-ben gyalogosan tette meg a 960 km hosszú spanyolországi El Camino zarándokutat a francia határtól egészen Santiago de Compostela-ig. A megtett út hatására és a 40 nap emlékére 40 festmény született. Nem sokkal később a festő újabb zarándokútra vállalkozott immár idehaza, a szintén 40 nap alatt bejárható Mária út Budapest Csíksomlyó közötti szakaszára, melynek Budapest és Mariazell közötti szakaszát egy évvel később, 2011-ben járta be.

..tovább

"Ego sum via" - Megnyitó

Múlt csütörtökön este 7-kor nyitottuk meg legújabb kiállításunkat, melyen László Dániel zarándokútjainak képeit mutatjuk be.
Az "Ego sum via" címre hallgató kiállítást Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke méltatta, beszédében kiemelve az "úton levés" és a zarándoklat mai jelentőségét. A püspök úr nem csak a zarándoklat szimbolikus jelentőségre hívta fel a figyelt, hanem az ember életében ténylegesen megjelenő útrakelés igényre.

 

..tovább

Ego Sum Via - megnyitó

Megnyitó: 2012. július 12-én 19 órakor 
megnyitó beszédet mond: Gáncs Péter Elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház
és Schneller János művészettörténész

A kiállítás megtekinthető 2012. augusztus 15-ig
keddtől péntekig 12-19 óra között

Szüts Miklós képei elé

Talán nem véletlen, hogy Szüts Miklós műtermének konyhájában a falon Caspar David Friedrich leginkább formabontó, és egyben legzseniálisabb festményének reprodukciója látható: a Szerzetes a tengerparton. A kép négyötödét a felhős ég árnyalatai foglalják el, egyötödén a tenger kékesfeketéje és a homokszín föveny osztozik. Az egyetlen – alig észrevehető – alak a képen egy magányosan álldogáló szerzetes. Ezzel a képpel jutott el Friedrich festészetének addig a minimumáig, ahonnan számára már nem volt mit elhagyni, ahonnan már nem lehetett tovább fokozni a hiányt.

..tovább

Szüts 2011 kiállítás megnyitója

Több száz ember jött el a szerda esti kiállítás megnyitójára, ahol Kürti Emese művészettörténész megnyitó beszéde után Pálfi Blanka és Tillmann Ármin zenéltek. Íme a megnyitó szövege és néhány kép az eseményről. A fotókat Tardos János készítette. Szüts Miklós képeinek legújabb sorozata valamennyi közül a legradikálisabb.

..tovább

Mennyország képek

2012. május 17-én csütörtökön, 18 órakor vendégünk volt Jim Knies a Fővárosi Baptista Gyülekezet prédikátora és Mátrai Erik kortárs képzőművész.
A kettős előadás alkalmával intenzív élményt kapott a hallgatóság a baptista felekezetek megingathatatlan mennyországképéről, és Mátrai Erik képzőművészeti alkotásainak képi világát is megismerhette. 
..tovább

Szüts Miklós 2011 - megnyitó

2012. május 30-án, szerdán 19 órakor nyílik meg Szüts Miklós 2011 című kiállításunk. A kiállítást Kürti Emese művészettörténész nyitja meg. Szüts Miklós legújabb akvarelljei, városi látképeinek ismerős magányából, utazásainak monokróm romantikájából ezúttal minden fogódzót megvonva absztrahált tájakra vezetik a szemlélőt. Művész és néző együtt bolyong a külső és belső képek közötti hajszálvékony határmezsgyén, ahol már sem a tárgyi világ, sem a horizont, de még a képek címei sem adnak támpontot az értelmezéshez.

..tovább

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6