Próféta Galéria

"Vizuális kultúránk a közelmúltban" - előadások a Prófétában

„Vizuális kultúránk a közelmúltban – az elmúlt hatvan év”


A Próféta Galéria és a Konok-Hetey Alapítvány 2012 októberétől 2013 februárjáig kéthetente, csütörtökönként, 18 órai kezdettel 90 perces vetített képes előadásokat szervez, célul tűzve ki a második világháború utáni magyarországi művészet fontosabb irányzatainak bemutatását, felölelve az elmúlt hatvan évet.

..tovább

"Előbb hal meg a lélek..."

Jövő csütörtökig látható még Csáky Lajos "Minden nap" című kiállítása, melyhez kapcsolódva szeptember 24-én 19 órai kezdettel pódiumbeszélgetsét rendezünk. Meghívott vendégeink a test és a lélek kapcsolatáról és ennek bibliai vonatkozásairól, Csáky Lajos festőművész vitaindító irása alapján fognak beszélgetni. Donáth László Csillaghegy-békásmegyeri evangélikus lelkész, Dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének főmunkatársa, valamint Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színész. Az alkalom ingyenesen látogatható.

Gondolatok László Dániel képei kapcsán

Amikor először pillantottam meg László Dániel zarándokképeit kissé zavarban voltam. Zavarban voltam, mert hirtelen nem tudtam őket a fejemben lévő kategóriák közt elhelyezni. Első látásra egy utazás képeinek tűntek, fotó helyett olaj-vászon munkák. Zavaromat erősítette a képek nagy száma illetve, az az érzés, amit egy hobbifotós lelkesen végigknipszelt (kattintgatott) utazásának képei láttán érzünk, de mindez mégsem egy fotóalbumban, vagy egy komputer képernyőjén, hanem nagyméretű olajfestményeken, melyek fényképszerűsége, fotóval való rokonsága pillanatkép-szerűsége első látásra szembeszökő.

..tovább

László Dániel képei elé

László Dániel 2009-ben gyalogosan tette meg a 960 km hosszú spanyolországi El Camino zarándokutat a francia határtól egészen Santiago de Compostela-ig. A megtett út hatására és a 40 nap emlékére 40 festmény született. Nem sokkal később a festő újabb zarándokútra vállalkozott immár idehaza, a szintén 40 nap alatt bejárható Mária út Budapest Csíksomlyó közötti szakaszára, melynek Budapest és Mariazell közötti szakaszát egy évvel később, 2011-ben járta be.

..tovább

"Ego sum via" - Megnyitó

Múlt csütörtökön este 7-kor nyitottuk meg legújabb kiállításunkat, melyen László Dániel zarándokútjainak képeit mutatjuk be.
Az "Ego sum via" címre hallgató kiállítást Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke méltatta, beszédében kiemelve az "úton levés" és a zarándoklat mai jelentőségét. A püspök úr nem csak a zarándoklat szimbolikus jelentőségre hívta fel a figyelt, hanem az ember életében ténylegesen megjelenő útrakelés igényre.

 

..tovább

Ego Sum Via - megnyitó

Megnyitó: 2012. július 12-én 19 órakor 
megnyitó beszédet mond: Gáncs Péter Elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház
és Schneller János művészettörténész

A kiállítás megtekinthető 2012. augusztus 15-ig
keddtől péntekig 12-19 óra között

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6