Próféta Galéria

Aktuális kiállításunk megnyitója

A tájkép határain”  

A kiállított képeket ide kattintva tekintheti meg.

Szűkebb értelemben tájképről, az európai kultúrkörben csak a XVII. századi polgárosodást követően beszélhetünk, bár az is kétségtelen hogy a táj illusztrációként folyamatosan jelen van a szakrális képek háttereként, akár az élő, akár az épített környezet ábrázolásáról legyen szó. Jelentésrétegei a kortól és a szemlélőtől függően persze folyamatosan változnak, akár szimbolikus, akár metaforikus, akár illusztratív, topografikus, képzeletbeli, vagy világtájakról, utópisztikus, imaginárius, vagy belső tájakról legyen szó. Posztmodern korunkban mindezek határai összemosódnak, és a legkülönbözőbb formákban...

 
..tovább

„Matricák 2012” – megnyitó

„Matricák 2012” – Kisméretű Elektrográfiai Alkotások Nemzetközi Kiállítása a Próféta Galériában 1.

A kiállítást L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.
Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere és Dr. Kupper András a kerület kultúráért felelős alpolgármestere is méltatta a tárlatot.

A kiállításról bővebben a tovább gomb megnyomásával olvashatnak.
 


 
..tovább

"Vannak itt érdekes dolgok, de óriási problémák is, amelyekkel foglalkozni kell" - rövid interjú Wehner Tiborral

A "Vizuális kultúránk a közelmúltban" előadássorozat második alkalmán Wehner Tibor a köztéri szobrászatról és a szocializmus éveinek művészetirányításáról, intézményrendszeréről tartott előadást. Ennek kapcsán beszélgettünk a művészettörténésszel.

Schneller János: Mióta foglalkozik a köztéri szobrászattal?
Wehner Tibor: Pontosan meg tudom jelölni az 1976-os és 1977-es évszámmal,ugyanis ekkor két szobrot állítottak föl egymáshoz elég közel és mindkettő számomra megdöbbentő volt.
..tovább

Tíz kérdés Pataki Gáborhoz

A csütörtöki előadás kapcsán rövid interjút készítettünk Pataki Gáborral


Schneller János: Mióta foglalkozol az Európai Iskolával, és egyáltalán miért kezdtél el ezzel foglalkozni?
Pataki Gábor: Ennek meglehetősen személyes okai vannak. Székesfehérváron voltam középiskolás, ott és akkor láttam a Kovalovszky Márta és Kovács Péter által rendezett Európai Iskola kiállítást[1], ami a híres, a XX. századi magyar művészet főbb csomópontjait bemutató kiállítássorozatnak[2] volt a része. 
Ez nagyon megfogott. Ennek az élménynek hatására választottam szakdolgozatom témájának az Európai Iskolát, s annak kritikatörténetét, befogadástörténetét dolgoztam fel benne. Közben megismerkedtem György Péterrel, aki szintén máshonnan - esztétaként - érkezett a területre. Együtt kaptunk felkérést a Corvinától a könyv[3] megírására.


..tovább

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6